was successfully added to your cart.

Vietnam-Ho Chi Minh City

By | home, Travelog | No Comments

Assalamualaikum..lama betul sis x bersiaran..hahaha..mcm apa pulak nk bersiaran bagai.Macam biasalakan..berkongsi travelog kali ni..kita ke Vietnam-Ho Chi Minh City.Kali ni,sis pergi seramai 6 orang. Tapi tiket berlainan harga,kelakarkan..biasala..sis akan grab tiket murah dulu,then baru tanye la kat yg lain,samada nk folo ke x. Sis beli tiket AirAsia (AA) mcm biasa. Harga tiket masa sis beli untuk pergi dan balik hanya RM 141.88. Murah la tu kan..?

Sebelum ke sana, macam biasala..sis pun memulakan risikan. Pada mulanya sis ingat nak ambil teksi atau bas je dari airport ke hotel. Memandangkan ada satu keluarga yg follow sis, so..sis ambil keputusan untuk menggunakan khidmat touristguide.Dapat la satu tourguide muslim bernama Abdullah. Alhamdulillah, senang beul berurusan dengan dia, malah dia banyak membantu sis, terutamanya penempahan bilik hotel. Sebelum tu, sis da booking melalui booking.com, tapi dia bagitau jarak hotel tersebut ke Ben Thanh kalau berjalan, mmg capek la. Dia suggest kan sis stay di Song Anh Hotel. Sis setuju je la, sebab dia kata dekat, so batal la booking.com.

Hari yang dinanti2 kan telah pun tiba, maka terbanglah sis dari KLIA ke HCM.

Pemandangan HCM dari atas

Sampai je airport HCM,mmg sis kagum. Sama mcm KLIA. Bezanya..KLIA besar n disini kecil sedikit. Xpayah turun naik tangga, terus je masuk kedalam airport. Keluar je dari airport, melilau mata sis cari nama Do Lah. Ingatkan lelaki,rupanya..perempuan yang menunggu. Kami dibawa terus ke tempat penginapan yang En. Do Lah suggestkan iaitu Song Anh Hotel.

Kawasan Menunggu Tan Son Nhat International Airport

Read More

Heaven in Lombok

By | Travelog | No Comments

fb_img_14767528573891Assalammualaikum w.b.t dan salam sejahtera.. Rasanya da lama sis x bersiaran..haha..xbole blah kan.mcm retis plak. Kali ni sis nk share cite jenjalan ke Lombok. Mmg heaven la. Kali ni sis pergi beramai2.Meet old n new friends. Apai a.k.a Bapak Hayam jadi ketua Lanun utk trip ni. Rasanya masa kat Gili Trawangan, kami ni group terkenal la kat situ. Ini disebabkan oleh baju yang kami pakai tertulis dengan nama”Flygangz ? Forever”. Kami ni mmg havoc dan memekak, macam kampung sendiri kami buat. Sepatutnya kami pergi seramai 12 org, tapi salah sorg x jadi pergi, sbb dipromote utk kenaikan pangkat.Of coz la pentingkan kerja..tol x?Bercuti..bila2 bole g lagi. Ok..stop pasal cite promote..now sis nk cite percutian di Lombok.Yeayy!!!Memang heaven wooo..Tq bapak hayam..salute, mmg terbaik trip ko buat. Mcm biasala,sis beli tiket AirAsia..of coz masa promosi..WAJIB tau.Harga tiket termasuk airport tax RM 293.08. Bapak Hayam create backpacker style ats permintaan anak2 hayam. Total termasuk transport,supir,minyak,bot ke pink beach,bot ke gili trawangan, RM 318.00. Harga sis bgtau td tu untuk sekepala tau. Percutian selama 5 hari 4 malam. Total semua RM 611.08 tak termasuk sewa “speda” dan snorkeling.

1st Day

Sampai je di Bandar Udara Internasional Lombok, sis mmg terperanjat sgt. Ramainya manusia dok tunggu kat luar sana. Dalam masa tertanya2 sis dgr ada yg bersorak girang bila salah sorg penumpang keluar dr airport tu. Dgn selamba badak, sis tanye bapak askar kt sana..”knpa ramai sgt org kt depan ni, ada artis dtg ke?” Menurut bapak askar tu,mmg tradisi org Lombok. Kalau sorg saudara mara pulang ke kampung halaman, 5 keluarga akn dtg menjemput, dan kalau sorg ahli keluarga nak tinggalkan kampung halaman, 10 keluarga akan hantar. Kebanyakkan org Lombok bekerja di Malaysia. Lupa plak nak bagitau, sis beli tiket pada waktu yg x sama dgn bapak hayam. Sis smpai malam..bapak hayam smpai pagi. So..sis menunggu bapak hayam kt airport tu,smbil cuci mata tgk gelagat org Lombok yg gembira menyambut kepulangan keluarga dorg. Mmg nampak eratnya persaudaraan dorg. Respect toyoyong la.

Inilah pemandangan pertama sis lihat di airport

Inilah pemandangan pertama sis lihat di airport

Pemandangan dari luar airport

Pemandangan dari luar airport

Read More

Percutian ke Bandung

By | home, Travelog, Uncategorized | No Comments

Alhamdulillah..selesai sudah percutian selama 5 hari 4 malam di Kota Bandung. Penerbangan menggunakan Air Asia (AA). Harga tiket pergi dan balik sangat murah. Beli masa AA buat promosi “Free Seats”. Harga tiket untuk seorang KLIA-BDO-KLIA RM 107 xtermasuk “Airport Charge (AC)”. Tapi rasanya, mahal AC skrg berbanding dlu. Dlu dlm IDR 75,000 anggaran RM 24.00 sekarang RM 56.00. Luggage pn skrg da mahal. 20 kg RM 67.00 kalau dulu baru RM 30.00..huhuhu..Total semua untuk tiket RM 163.00 luggage kongsi berdua..so total semua utk seorg hampir RM 200.00. Ok ini tiket untuk 3 orang sekali meals, AC and luggage.

IMG_20160401_181019

Pemandangan Bandung dari atas

IMG_20160401_183018

Tiga Bersaudara

Read More